Győr Toastmasters

Toastmasters a gyakorlatban
A retorikai tréning előnyei a hétköznapi életben

Amikor a szerző (Caren) egy étteremben dolgozott évekkel ezelőtt, az egyik pincér mindig kellemetlen megjegyzéseket tett. Sohasem tudta, hogy mit mondjon, ezért megpróbálta figyelmen kívül hagyni. Aztán egy nap, a férfi ismét mondott valami ellenszenves dolgot. Ekkor Caren hagyta kitörni a dühét. Ezután mindenki őt bámulta. Miért viselkedett hirtelen ilyen őrölten? 

45_tm_nyertesek.jpg 44_tm_rogt5.jpg 44_tm_rogt2.jpg feri_why.jpg

Amikor a szerző (Caren) egy étteremben dolgozott évekkel ezelőtt, az egyik pincér mindig kellemetlen megjegyzéseket tett. Sohasem tudta, hogy mit mondjon, ezért megpróbálta figyelmen kívül hagyni. Aztán egy nap, a férfi ismét mondott valami ellenszenves dolgot. Ekkor Caren hagyta kitörni a dühét. Ezután mindenki őt bámulta. Miért viselkedett hirtelen ilyen őrölten?

Mert nem volt Toastmasters tag! Ha végig csinált volna olyan projekteket, mint például a „Vezetés nehéz helyzetekben” vagy „Az érzelmi intelligencia megértése”, akkor pontosan tudta volna, hogy hogyan reagáljon, mielőtt a helyzet elszabadult volna.

A régi bestseller, „Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes” emlékeztette az olvasókat olyan egyszerű viselkedési módokra és értékekre, amelyek bármely szituációban hasznosak lehetnek. Ugyanez igaz arra, amit a Toastmastersben tanulunk. Olyan szabályokat és készségeket tanulunk, amelyeket hasznosíthatunk különböző körülmények között.

A legtöbben tudjuk, hogy mennyire hasznos a Toastmasters a munkasikerek elérésében. De azok a készségek, melyeket a veterán tagok természetesnek tekintenek, mert rendszeresen gyakoroljuk azokat – például egy átlagos klubesten, versenyen, vagy az ösvényeken való haladás közben – keresztülsegítenek bennünket szinte minden kommunikációs nehézségen.

Itt van néhány példa:

Vissza az iskolába: A „Kutatás és annak bemutatása” projekt (ami jelenleg a 3. szint egyik szabadon válaszható projektje), segít abban, hogy könnyedén vegyük a kutatást és a szóbeli feladatokat, melyeket az egyetemen, főiskolán, vagy más tanfolyamon kapunk.

Autó vásárlás: Mindegy, hogy használt vagy új autó, mindenki a legjobb üzletet akarja. A „Tárgyalás a legjobb eredményért” projekt (a Dinamikus Vezető ösvény 3. szintjén) segít elérni ezt az eredményt.

Polgári szerepvállalás: Azt akarod, hogy meghallják a hangod? Cristina Mungilla a TCU Toastmasters Club, Fort Worth, Texas tagja volt egy éve, amikor részt vett Washingtonban az Alzheimer Egyesület Nemzetközi Konferenciáján. Az esemény közben Mungilla önként jelentkezett, hogy előadjon egy improvizált beszédet, melyben az állam megválasztott képviselőjéhez szólt 100 idegen ember előtt, és később beszélt is a megszólított képviselővel. „Amikor hazaértem,” - mondta – „akkor értettem meg teljesen, hogy milyen hatást tud gyakorolni az, hogy valaki hallatja a hangját. Az első Toastmasters beszédem pont erről szólt: a hangadás erejéről.” Az ösvények projektjei közül a „Jégtörő” (az első beszéd az 1. szinten minden ösvényen) és a „Kommunikációs stílusod megértése” (2. szinten levő projekt néhány ösvényen) mindenképpen hasznosak hasonló szituációkban. Szintén hozzájárult a sikerhez, hogy Mungilla a klubja PR felelőse volt.

Coaching, konfliktusok és kutyák

Coaching: Néhány ember ifjúsági baseball vagy foci csapatokat edz. Mások egy barátnak vagy ismerősnek tanítanak új készségeket, pl. egy új nyelv vagy egy új hangszer. A Hatékony Coaching ösvény projektjei, mint például a „Vezetői stílusod megértése” és a „Fejlődés pozitív coachinggal” segítenek a coaching módszered finomításában, és ötleteket adnak ahhoz, hogy hogyan segíts másoknak, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

Ellentétek a szomszédokkal: Mindenkivel megtörténhet. A szomszéd kutya túl jól érzi magát a füveden, vagy a buli túl hangos, és túl sokáig tart. „A konfliktuskezelés megértése” projekt (A meggyőzés művészete ösvény 3. szintjén) segít abban, hogy pontosan megfogalmazd az érveidet és csökkentsd a feszültséget. Szintén hasznos a „A konfliktusok megoldása” és a „Kommunikáció és konfliktus” című füzetek, melyek a Toastmasters online boltjában érhetőek el.

Kutya idomítás: Igen, jól olvastad! A kutyák a legjobban az erős, céltudatos, mélyebb fekvésű hangra reagálnak. „A hanghasználat megértése” projekt (szabadon választható a 3. szinten, az összes ösvényen) egy jó eszköz arra, hogy eljuttasd az üzenetedet az embereknek, viszont segít abban is, hogy úgy beszélj, mint egy alfahím.

Gyászbeszéd mondása

Családi kötelezettségek: 2013-ban a Toastmasters tag Chuck Field édesanyja elhunyt. Ő és testvérei búcsúztatót szerveztek. „Miközben le tudtuk szerződtetni a kedvenc helyi zenekarát” – mondta a Talking Gators (Gainesville, Florida) Toastmasters klub tagja, „úgy éreztük, hogy az eseményen a beszédet nekünk kell meg megtartanunk. Csapatként dolgoztunk, hogy történeteket gyűjtsünk össze a beszédhez. De amikor azt kellett eldönteni, hogy ki mondja el a beszédet, a testvéreim felém fordultak, és azt mondták „Te vagy a Toastmasters tag…”” Field nagyon ideges volt, nemcsak azért, mert ez volt az első nyilvános szereplése, hanem az érzelmi súly miatt is. Nem volt benne biztos, hogy hogyan fog helytállni. „Ha nem lett volna a tapasztalatom a Toastmastersben, akkor nem biztos, hogy lett volna bátorságom szembenézni az idegességgel, és tudtam volna egy személyes és jelentőségteljes beszédet mondani.” Ezt a magabiztosságot, hogy ellássa az élet legfontosabb feladatait, Chuck akkor szerezte meg, amikor házigazda volt, részt vett a rögtönzésekben, és haladt a beszédeivel. A gyászbeszédhez kapcsolódó projektek a „Közösségi beszédek” és a „Kapcsolódás történetmeséléssel”, mindkettő szabadon választható a 3. szinten.

Kapcsolódni másokhoz

Online és offline kapcsolatok: „Korábban szeszélyes ember voltam, aki mindenre szarkazmussal reagált.” – mondta Mayur Venkatesh, a Coimbatore Toastmasters klub tagja (Coimbatore, Tamil Nadu, India). „Ez különösen igaz volt, amikor online WhatsApp csoportokban vettem részt.” „Az évek során, amíg Toastmasters tag voltam, és elvállaltam az értékelő szerepét, elkezdtem gondolkozni azon, hogy mások vajon hogyan értelmezik a szavaimat és a szándékaimat. Ez segített abban, hogy diplomatikus emberré váljak, aki meggyőzően fejti ki a véleményét.” „Az érzelmi intelligencia megértése” projekt segít ebben a témakörben, és segít az öntudatosság és a szociális készségek fejlesztésében. A projekt a Motivációs stratégiák ösvény 3. szintjén található.

Kihirdetni valamit: Van egy jó ötleted vagy egy ügyed, amit szeretnél népszerűsíteni? Nézd meg a „Tudja meg a világ” című kézikönyvet: https://www.toastmasters.org/resources/let-the-world-know-publicity-and-promotion-handbook

Teljesítményértékelés írása a munkahelyen: Értékelned kell egy munkavállalót? Gondolj azokra a készségekre, melyeket beszédértékelőként használsz a Toastmastersben: legyél konkrét, érzékeny, és konstruktív kritikát adj.

Várj, van még!

Felolvasni gyerekeknek: Mindegy, hogy a helyi könyvtárban önkénteskedsz, gyerekekre vigyázol, vagy a sajátjaidat neveled, a „Bevezetés a hanghasználatba és a testbeszédbe” projekt (kötelező az 1. szinten, az összes ösvényen), és a „Kapcsolódás történetmeséléssel”, (szabadon választható a 3. szinten, minden ösvényen) projekt jó kiindulási alapot ad, például, hogy hogyan jelenítsük meg a párbeszédet, vagy különböző emberek hangjait a történetekben.

Cserkészparancsnok: A Toastmastersben előforduló vezetői szerepek, legyen az a klubesten vagy a district szintű szerepben, felkészítenek bennünket különböző helyzetekre, melyekben különböző korú emberekkel kell együttműködnünk.

Sportolás: A fegyelem, motiváció, fókusz, és kemény munka, melyeket a Toastmastersben tanúsítasz, jól jön akkor is, amikor szeretnéd fejleszteni a tenisz tudásodat, vagy le akarsz futni egy maratont.

Időmenedzsment: Az időzítés örök probléma mindnyájunknak az élet nagyon sok területén. Az időmérő szerep elvállalása, vagy hogy figyelsz arra, hogy a beszédeid beleférjenek a megadott időkeretbe, nagyon jó gyakorlási lehetőségek. Ezen kívül az „Időgazdálkodás” projekt is segít a Vezetői fejlődés ösvény 2. szintjén.

Esküvői tószt: Ha felkérnek, hogy mondj egy tósztot egy esküvőn, ne izgulj. A Toastmasters megadja hozzá neked az eszközöket! Azon kívül, hogy rendszeresen felállsz, és beszédeket tartasz, további tippeket találsz a „Közösségi beszédek” és a „Kapcsolódás a közönségedhez” projektekben, mindkettő szabadon választható a 3. szinten, az összes ösvényen.

Én (a szerző, Caren) a Toastmastersben szerzett tapasztalataimat minden nap használom. Mit gondolsz, hogyan teljesítettem a felkérést, hogy megírjam ezt a cikket?

Forrás: Toasmasters Magazine, szerző: Caren S. Neile, Ph.D.  https://www.toastmasters.org/magazine/magazine-issues/2022/nov/toastmasters-in-practice?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=discover&utm_campaign=

Fordította: Schneider Évi - Toastmasters Retorika klub Győr, Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://toastmastersgyor.blog.hu/api/trackback/id/tr9517988890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Állandó oldalak

Friss topikok

Győr Toastmasters

süti beállítások módosítása