Győr Toastmasters

Milyen volt 2020?

20201210.jpg

Ha megkérdeznélek benneteket, hogy milyen volt 2020, valószínűleg sok választ hallanék a korlátozásokról, kellemetlen eseményekről, de azokról a dolgokról is, amikért hálásak vagytok.

2020-ban a Toastmasters tagjai az egész világon megismerkedtek az online estekkel, ez így történt a győri klubban is. A korábbi bejegyzésekben olvashattatok róla, hogy hogyan vettük ezeket az akadályokat, én úgy értékelem, hogy sikeresen. Ebben az évben 22 estünk volt, ebből tízet online tartottunk meg.

2020-ban megéltük: hogyan csökkent, majd nőtt a taglétszámunk; hogyan találkoztunk személyesen, online, megint személyesen, majd megint online.

Fokozatosan megtanultuk: hogyan tartsunk beszédet a számítógép előtt ülve; kezelni a Zoom alkalmazást; hogyan maradjunk aktívak a klub életében.

Természetesen alkalmazkodtunk az új helyzethez, és szembenéztünk a kihívásokkal: ha szükség volt rá, változtattunk a szerepvállalások során használt módszereken (például az időmérő a színes lapok helyett zöld kupát, sárga és piros bögrét emelgetett, az ööö-figyelő légdudát akart alkalmazni, helyette mégis csendesen figyelt).

tm_20200430_2_1.jpg

Következzen egy kis statisztika a 2020. évi szerepvállalásokról a klubban:

  • Összesen 211 szerepvállalás történt.
  • A legtöbb szerepet vállalók:
    • I. helyezett: Kiss Anikó
    • II. helyezett: Sekk-Kovács Adrienn
    • III. helyezett: Nagy Gizke
  • Legtöbbször volt házigazda: Sekk-Kovács Adrienn
  • Legtöbbször tartott beszédet: Kiss Anikó
  • Legtöbbször mondott #MyWhy-t: Sekk-Kovács Adrienn és Biczó Zoltán
  • Legtöbbször tartott oktatási célú előadást: Sekk-Kovács Adrienn és Medgyesi Zoltán
  • Legtöbbször volt rögtönzésvezető: Sekk-Kovács Adrienn, Nagy Gizke, Kovalovszki Márton
  • Legtöbbször volt értékelő: Kiss Anikó
  • Legtöbbször volt nyelvőr: Nagy Gizke
  • Legtöbbször volt időmérő: Mazács Ádám
  • Legtöbbször volt ööö-figyelő: Mikóczi Ferenc és Kovalovszki Márton
  • Legtöbbször volt szavazatszámláló: Vasánszki Milán
  • Legtöbbször volt főértékelő: Nagy Gizke

Köszönjük mindenkinek az aktív szerepvállalást!

A feldíszített karácsonyfa és a gőzölgő, finom ételek mellől emlékezzünk közösen, mi történt ebben az évben:

Januári első estünkön a nap szava a „kezdet” volt. Akkor még nem tudhattuk, hogy pontosan milyen évnek vagyunk a kezdetén. Ezt írtuk az estről a facebookon: „Új évtized, új helyszín, új rekord ... s a megszokott vidám, családias hangulat.” Még ebben a hónapban ellátogattunk egy vezetőségi tréningre és az alakuló soproni klub estjére is, ahol szerepvállalással támogattuk az eseményt.

A március elején tartott estünk után a vírushelyzet miatt elkezdtünk ismerkedni az online világgal. Tartottunk egy próba estet, majd április elején belevágtunk. Az első online estünkön Medgyesi Zoli, tagságért felelős alelnök az online találkozókon való részvételről tartott nekünk tájékoztatást, mely nagyon hasznosnak bizonyult. Lassan kezdtünk magabiztosak lenni az online térben is, áprilisi második estünkről például a következőt írtam: „és a végére már egészen megszoktuk a „néma tapsot”, melyet a kezek felemelése, és forgatása jelképezett.”

Május elejére „megtapasztaltam annak az előnyeit, hogy az online rendezvényeken való részvétel egyszerűbb, nem helyhez kötött, nem kell elutazni sehova, csak a megfelelő technikai feltételek szükségesek hozzá. Örülök, hogy az online tér lehetőséget teremtett arra, hogy a világ másik pontján élő emberek életét is megismerjük.” Május 14-én kiderült, mi hiányzik nekünk: „Az est végén egy papírra felírva megmutattuk, hogy mi hiányzik nekünk legjobban az élő klubtalálkozóból. A legtöbben az ölelést hiányoltuk, alig várjuk, hogy végre újra személyesen is találkozzunk, és ne csak a képernyőn keresztül érezzük a támogató és baráti közeget.” Május 22-én egy magyar nyelvű Toastmasters demo találkozón vettünk részt, melynek célja a Toastmasters népszerűsítése volt, és hogy az érdeklődők betekinthessenek a klubtalálkozó menetébe. „Az est résztvevői különböző klubokból érkeztek, ahol mások a szokások, így hajónk összetétele sokszínű lett. Ennek ellenére sikeresen megküzdöttünk a viharral, és a felcsapó hullámokkal: hajónk célba ért.”

Májusban részt vettem a District 110 konferencián. „A District 110 életében ez volt az első olyan konferencia, melyet online rendeztek meg.” Kíváncsian vártam, milyen lesz a három napos rendezvény. „A pénteki megnyitón több házigazda és szervező felidézte a korábbi konferenciák emlékét. Aleksandra Lewandowska, a pénteki házigazda kiemelte: attól, hogy nincs színpad, kézfogás, és gálavacsora, az esemény szellemisége ugyanúgy megmarad. Kővári Dániel, PQD hozzátéve felsorolta, hogy miért más ez a konferencia, mint a korábbiak: könnyebb volt a workshopokhoz előadókat hívni, és lehetünk kényelmes ruhában.” Az esti gálán „A házigazda, William Benko bevezetőjében arra biztatott bennünket, hogy osszuk meg tudásunkat, fogadjuk be és értékeljük az őszinte és jó visszajelzéseket, és beszéljünk egyre nagyobb közönség előtt.” A konferencia végére hasznos tapasztalatokat szereztem: „Testközelből tapasztaltam meg, hogy a Toastmasters több mint egy statikus tudástár: a tagok egyéni tudását összegyűjtve, egy dinamikusan változó és megújuló halmaz. A tudásanyagból mindenki éppen azt veszi ki, amire az adott pillanatban szüksége van.”

Júniusban megtörtént a vezetőségválasztás. Engem választottak meg oktatásért felelős alelnöknek. Annak ellenére, hogy alapító tag vagyok a győri klubban, és korábban titkár voltam, ez az új szerep kihívást jelent nekem. Igyekszem helytállni benne.

Ebben a hónapban ellátogattunk egy online vezetőségi tréningre, majd főértékelő szerepben próbáltam ki magam a soproni klubban. Június közepén egy kávézás, július elején egy klubest keretében újra viszont láttuk egymást, melynek mindenki nagyon örült.

Az ősz zavartalanul telt, októberben egy Vitakultúra workshopunk is volt Benedek Péterrel, amely nagyon jól sikerült.

Novemberben újra az online estekre tértünk át, utolsó három estünket virtuálisan tartottuk meg.

Kellemes emlékeket felidézve tekintek vissza erre az évre. A kezdeti félelem után júniusra kellő tapasztalatot szereztem az online eseményeken: tartottam beszédet, voltam rögtönzésvezető, ööö-figyelő, és kétszer házigazda is. Részt vettem hallgatóságként érdekes eseményeken: mint például divízió szintű beszéd és beszédértékelés verseny májusban, divízió szintű humoros beszéd és rögtönzés verseny novemberben, District 110 konferencia, Storytellers' Sundays online rendezvények.

Legkedvesebb emlékeim ebből az évből:

  • Rögtönzésvezetőként: „sikeresen győztük meg a hétfejű sárkányt különböző foglalkozású emberek bőrébe bújva, hogy: csinosítsa ki a barlangját, készíttessen magáról portrét, legyenek kis sárkányok, ember helyett inkább bárányokat egyen, és kössön szövetséget egy kováccsal. A legjobb rögtönző híres festőként instruálta a sárkányt, hogy melyik fejével merre nézzen.”
  • Előadóként: Május 14-én tartott beszédem ötlete kevesebb, mint egy héttel a klubest előtt merült fel bennem, így kevés időm volt felkészülni, de a beszédem úgy érzem, hogy jól sikerült.
  • Előadóként: Az első angol nyelvű beszédemet tartottam meg a Storytellers' Sundays online rendezvény open-mic részében.
  • Házigazdaként: A következő bemelegítő kérdést hoztam az ez évi utolsó estünkre: „Ha 2020 egy ember lenne, mit mondanál neki?” Nagyon érdekes válaszok születtek, mindenki kicsit elgondolkodott, hogy neki milyen volt ez az év.

Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján továbbra is érvényesek a következő gondolatok: „Ahogy látjátok, a Toastmasters szervezete sikeresen birkózott meg az online találkozókra való átállással. Persze már eddig is léteztek olyan klubok, akik néhány, vagy az összes estjüket online szervezték meg, így a legnagyobb kihívás a csak személyesen találkozó klubokra hárult, akik szintén derekasan helytállnak. Közben pedig tagjaik olyan új képességeket sajátítanak el, melyek ugyanúgy hozzájárulnak a jobb előadóvá és/vagy jobb vezetővé váláshoz, mint az eddigi, Toastmasters klubban megszerzett ismereteik.”

Kellemes karácsonyt, boldog, egészségben és fejlődésben gazdag új évet kívánok nektek!

Ahogy Kővári Dániel, a District 110 igazgatója üzente nekünk karácsonyi köszöntésében: a nehézségek ellenére az önfejlesztés sosem állhat meg!

Schneider Évi - Toastmasters Retorika klub Győr, Oktatásért felelős alelnök

A bejegyzés trackback címe:

https://toastmastersgyor.blog.hu/api/trackback/id/tr2616358126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Állandó oldalak

Friss topikok

Győr Toastmasters

süti beállítások módosítása